top of page

Fitxa tècnica de la gralla

Per conèixer i entendre l'instrument

Aquest llibre pretén contribuir a l’evolució positiva que durant els últims anys està tenint la gralla i el seu entorn. Són molts els fets que estan ajudant a aquesta tendència, i és que la gralla “està de moda”. Tothom coneix algú que toca la gralla o, si més no, sap què és una gralla, cosa que unes dècades enrere no passava. Però això és bo?

Des del meu punt de vista, és positiu si s’opta per entendre la gralla des de l’excel·lència musical. S’ha de buscar la millora tècnica de l’instrument, el perfeccionament de la interpretació, la qualitat en la composició, etc. No n’hi ha prou en tocar afinat i alhora –tot i que moltes vegades no trobem ni això–. La gralla hauria de ser considerada i tractada com qualsevol altre instrument.

Un instrument tradicional com aquest també pot assolir un nivell artístic i popular important, fins i tot en àmbits internacionals. Només cal veure com Carlos Núñez ha exportat la gaita gallega o com Kepa Junkera ho ha fet amb la trikitixa.

Si més no, aquest llibre vol ser útil per crear eines que puguin trencar els mites que acompanyen la gralla; mites com que són primitives i limitades, que no poden interpretar piano ni que poden tocar afinades, etc. El contingut del projecte exposa detalladament les possibilitats de tota la família de gralles, dirigit a compositors i arranjadors, per tal que aquests coneguin amb profunditat els instruments i puguin crear obres ideades concretament per a gralla. Quan més a la mida siguin les composicions, més fàcil serà fer evolucionar l’instrument.

  • Facebook

La gralla és un instrument molt arrelat a la tradició catalana. Protagonitza nombroses manifestacions folklòriques del país i té un so i un timbre que han voltat i continuen voltant per carrers, places i escenaris d’arreu. “La gralla està de moda”. Per això cada cop se li dediquen més obres –a l’instrument i als projectes en què participa. Però tothom sap què és, una gralla? ¿Els compositors i arranjadors en coneixen prou bé els diferents models i tessitures, les possibilitats i recursos musicals, totes les articulacions possibles? Per tal de respondre afirmativament aquestes i altres preguntes, el llibre que teniu a les mans aprofundeix en el món de la gralla, la contextualitza musicalment i històrica, i, sobretot, explica tot el que cal per conèixer i entendre aquest instrument. Després de llegir-lo ja no caldrà que us pregunteu mai més què és una gralla.

Demana un llibre

 

Et costarà 15€ + enviament

Gràcies per la teva comanda!

bottom of page